Vattenmusikal

Bakgrund:

Vi har under de senaste åren alltid haft en rörelsebaserad vårfest med många olika sportiga program ss. fotboll, innebandy, balett, hopprep, rockringar mm.

Detta år är det inte möjligt för oss att ordna en sådan vårfest eftersom det hittats mögel i skolans gymnastiksal. Detta betyder att vi i år inte har tillgång till gymnastiksaksalen denna vår. Med hjälp av vår aktiva föräldraförening kan vi istället hyra ett utrymme, med scen, var vi kan fira vår vårfest.

Jag och mitt team började då fundera på hurudan vårfest vi skulle vilja ha.

Jag har redan, i flera år, skrivit ett litet julskådespel tillsammans med barnen till julfesten. Barnen njuter av att själv få uppträda med någonting som de kan säga är deras eget. Med tanke på detta bestämde vi oss för att barnen säkert skulle vara intresserade av att skriva en Vattenmusikal. Eftersom vi har 42 förskolebarn delar vi in dem (enligt barnens intresse, d.v.s barnen får välja vilken årstid de är intresserad av) i 4 mindre grupper. Varje liten grupp arbetar med vad som händer med vattnet under en årstid, vinter, vår, sommar och höst. Projektet kommer att genomföras under vårterminen.

Genomförandet:

Vi följde planeringen riktigt bra och började läsa de böcker bibliotekarien plockat ihop åt oss i mars. Oftast läste vi böckerna i mindre grupper så att vi bättre kunde diskutera om det vi läst och ta fasta på det som intresserade barnen. I mitten av mars hade vi läst ganska många böcker och sett på en film på YouTube så vi hade en samling med barnen om hur de ville att vattenmusikalen skulle se ut. Barnen hade tagit fasta på regn, snö, is, att bada, olika djur som lever i vattnet, växter och djur som behöver vatten för att leva och mycket annat.

Vi hittade många olika sånger som handlade om vatten. Vi sjöng alla sånger som vi hittade och barnen bestämde sedan vilka sånger de ville ha med i programmet. Eftersom barnen hela tiden aktivt fick medverka var alla mycket motiverade och lärde sig sina roller och alla sånger otroligt snabbt. Barnen valde också snabbt sin årstid och alla var mycket nöjda. Vintergruppen hade ett lite annorlunda program med mindre sång och mer skådespel till musik och dans.

Rekvisitan var mycket lätt att göra. Det enda som vi behövde pyssla ihop var fiskar. Annan rekvisita var regnrockar, gummistövlar, paraply, mössor, handskar, sommarklänningar, shorts, t-shirts o.s.v. Av en familj fick vi låna en liten gummibåt och flytvästar.

Musikalen blev jätte lyckad. Alla barnen visste vad de skulle göra och allt gick så bra som det kunde. Föräldrarna blev imponerade och applåderna ville inte ta slut. Det bästa vårfestprogram vi haft på länge. Det var jätte roligt att ha det här projektet med barnen. Eftersom barnen fick vara med från början till slut var de mycket motiverade och visste att musikalen är deras egen. Vi vuxna hjälpte till men barnen bestämde det mesta. Allt från sånger, rekvisita och roller. Ett projekt som är värt att göra på nytt.