Böcker och sagor

" "

Mimma Hemming, Daghemmet grytet

Mitt mål för utvecklingsarbetet var att lära barnen hur man handskas med böcker och medvetna om hur en bok är uppbyggd. Att synliggöra vad vi läst. Få föräldrarna delaktiga och inspirerade. Röja upp i våra bokhyllor. 

Började med att röja i bokhyllan och hittade en hel del söndriga böcker. Höll sedan en samling till barnen där jag kom in och slängde de söndriga böckerna på golvet, hoppade på dem, rev i dem, bet m.m. Barnen tittade storögt på mig och många började ropa, vad gör du. Sådär får man inte göra. Tog då upp saken att det är såhär jag ser dagligen att barnen gör. Och så började vi diskutera hur böcker skall behandlas.

På höstens föräldramötet hade jag en egen presentation till föräldrarna om kursen och vad vår enhets mål kommer att vara för hösten/våren. Skall även dela ut en enkät till föräldrarna med lite frågor om hur läsning sker i deras hem så vi kan bygga upp vår verksamhet enligt det. På föräldramötet tog jag också upp att barnen gärna får ta med sig böcker när de vill. Som vi sedan under dagen läser.

Vi lagade två bokträd, var vi sätter upp ett löv för bokens titel då vi läst. Det kommer ännu att sättas upp “bokhyllor” med “böcker” vi läst med idén att föräldrarna kan sedan “låna” boken, besöka biblioteket och söka upp boken om de vill läsa samma som vi läst på dagis. 

Vi har tillgång till appen ugglo som vi använder dagligen. Barnen sitter tillsammans med en kompis och lyssnar/bläddrar i boken. Vi läser också via en skärm så en större grupp ser bilderna samtidigt.

Jag har sagoterat med barnen med hjälp av Rory´s Story Cubes, och har ibland med mig min hemliga låda för diskussionsstunder, för att göra det lite mera magiskt.

Vi har startat samarbete med närliggande biblioteket. Varit där på sagostunder och fått hjälp med bokpaket.

Har fått kollegerna att förstå litteraturens viktighet i vardagen. Barnen har blivit mer medvetna om hur man behandlar böcker. Om en boksida i misstag går sönder kommer de hellre och berättar det för en vuxen än att gömma det. Vi har böcker tillgängliga för barnen hela tiden, och många har spontant börjat sitta ner med en bok nu och då, barn som tidigare inte kunde tänka tanken att titta i en bok. Vi har daglig sagostund efter mellanmål och spontana sagostunder under dagen till och med utomhus.

Vi har fått en dagismorfar som kommer och läser sagor för barnen. Använder bokrecension med barnen för att få veta lite mera vad de tycker om sagorna vi läser och om de lyssnat.

Jag har öppnat ett instagramkonto för att dela mina ideér med allmänheten. Kontot heter sago_projektet, där får man veta lite mer om vår verksamhet. Där finns även en länk till en blogg jag satte upp för att få mitt material någonstans. Länken finns i min instagram.